Sturehof Gäddfiskesällskap

SGS – Bara ett kast till!

Tema C&R Diskussion: Hur hanterar vi gäddan?

Posted on | September 21, 2016 | 1 Comment

Del 1: Mjölksyra Sturehof Gäddfiskesällskap gick tidigt i bräschen för Catch and Release, mycket tack vare ett insiktsfullt arbete av Clé. Vi värnar om gäddan, både som sportfisk och matfisk. Men hur hanterar vi egentligen de gäddor som vi inte anrättar efter kokkonstens alla regler och undantag? Och vad händer egentligen med de gäddor som vi returnerar efter att ha hanterat dem lite vårdslöst?

Varmt vatten och/eller lång drillning = Låt gäddan syresätta sig länge i håven innan du tar upp den.

Denna post är tänkt att utgöra början på en diskussion i SGS i akt och mening att vi både ska få dela med oss av varandras erfarenheter, lära oss något nytt,  och framför allt i hopp om att vi faktiskt ska värna gäddan så mycket det är möjligt. Diskussion är till skillnad från monolog en dubbelriktad kommunikation. Jag vill att ni kastar er in i diskussionen, maila, smsa, facebooka mig så publicerar jag här. Jag gör heller inga anspråk på att besitta något absolut facit, men jag välkomnar diskussionen.

Nu när vi nätt och jämt kommit ur sommarens varma sköna badvatten vill jag börja med en för mig enkel men viktig del i framgångsrik catch and release: Mjölksyra. Gäddan är byggd för korta och extremt explosiva attacker efter byten. När vi lurar den att våra jiggar, wobblern mm är byten får den helt plötsligt finna sig i att kämpa för livet inte bara i ett par sekunder som i en blixtattack efter en mört, utan i betydligt längre stunder, ofta flera minuter. Det gör att gäddan utvecklar mycket mjölksyra av ansträngningen. Ju varmare vatten desto mer mjölksyra produceras och desto snabbare sker det.

Min lösning heter håv. Ingen pellejönshåv från Statoil utan en riktig stor håv med gummerat nät. När du håvat fisken, låt den ligga still i håven i vattnet. (Ett summerat hävnät skonar inte bara fiskens slemskikt, det gör också att du slipper trassla ut hullingar ur håvgarn, superenkelt och fisken kan köra hundra death-öolls i håven utan att det trasslar). Där får den chans att syresätta sig igen och bryta ned mjölksyran. Ofta ligger den beskedligt still om du är lugn. Om du i stället tar upp den i luften direkt kan den inte syresätta sig och därmed heller inte bryta ned mjölksyran. Vänta ett tag, kanske en minut eller mer om gäddan är mycket trött, innan du tar upp den för att lossa krokar, mäta, väga, fota mm. När den ligger i håven kan fiskekompisen dessutom förbereda allt det så att fiskens tid ur vattnet blir minimal när den väl åker upp.  En gädda med för mycket mjölksyra kan simma iväg i releasen men sedan duka under och dö när den reflexmässigt flytt från båten/hotet.

Det var min första diskussionspunkt. Återkoppla gärna. Jag tänkte framöver också ta upp verktyg såsom lipgrip och huggkrok, vad som händer med gäddans ryggrad när den hänger lodrätt i luften, hur håller man skonsamt vid fotografering, hur väger vi gäddan utan att skada den, hur får man fart i en övertrött fisk i releasen mm. Vad vill du ta upp eller veta mer om?

/ .lasse

 

Comments

One Response to “Tema C&R Diskussion: Hur hanterar vi gäddan?”

  1. Fredrik
    September 21st, 2016 @ 19:17

    Snyggt Lasse! En bra start på en viktig del av fisket! Jag skulle även rekommendera att ha en
    bra avbitare med sig så man kan klippa krokar som sitter illa istället för att slita sönder gäddans mun. Enkelt och smidigt! Kan även komma till användning om du eller din kamrat får en krok i handen, benet. En annan bra grej är IKEA-kassen. Den har du när du, skonsamt, ska väga större fiskar. Glöm inte att blöta den först. Bästa och smidigaste är egentligen att väga gäddan liggandes i håven. Glöm då inte att räkna av håvens vikt ?

Leave a Reply

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/d/4/gadda.se/httpd.www/wp-content/themes/elements-of-seo_1.4/comments.php on line 78