Sturehof Gäddfiskesällskap

SGS – Bara ett kast till!

Gäddhantering

Kära medlemmar, en central del av vår gemensamma vilja att värna gäddfisket är ju att värna om gäddan. Därför kommer vi från och med nu inte att godkänna eller publicera bilder på gäddor som hänger i lipgrip eller liknande. Gäddans anatomi är utvecklad över eoner för att fungera i ett viktlöst horisontellt tillstånd i vatten. Den är definitivt inte byggd för att hänga lodrätt i luften, då både dess käke (om hängd i käken med t ex en lipgrip) och ryggrad går sönder, och gäddan sannolikt kommer att dö efter återutsättning även om den där och då simmar iväg. 

Tänk på detta när ni hanterar gäddor oavsett om det är för fotografering eller avkrokning:

  • Använd alltid en stor håv med gummerat nät! Det skadar inte fiskens slemskikt och trasslar inte eftersom krokarna inte går in i det gummerade nätet.
  • Låt gärna gäddan vila upp sig ett litet tag i håven i vattnet innan ni tar upp den för hantering, då får den en chans att bryta ned mjölksyran den skapat under drillningen och klarar sig bättre i luften (extra viktigt vid vattentemp över 18 grader)
  • Lyft aldrig upp gäddan i underkäken med lipgrip, huggkrok eller liknande verktyg
  • Om du ska lyfta gäddan använd gälgreppet och se till att undvika att hålla fisken helt lodrätt, och GE ALLTID ETT BRA BUKSTÖD samtidigt, det spar både gäddans inre organ och ryggrad. 
  • Lägg gärna fisken på ett blött underlag, en avkrokningsmatta, IKEA-kasse eller liknande. Då skadas inte fiskens slemskikt lika mycket. 
  • När du varsamt ska återutsätta gäddan, se till att den syresätts och “kommer igång” i vattnet innan du släpper den. Är den mkt trött eller har hög mjölksyrenivå kan du underlätta för den genom att dra den fram och tillbaka i vattnet så att syrerikt vatten passerar genom dess gälar.

Nedan lite bra inspiration för en skonsam hantering:

Eric visar prov på bra bukstöd 
Även Robban illustrerar väl en bra bild med fint bukstöd för gäddan (12,5 kg..)