Sturehof Gäddfiskesällskap

SGS – Bara ett kast till!

Magisk men snål gryningstimme

Posted on | November 1, 2016 | Comments Off on Magisk men snål gryningstimme

fiskemorgonI helgen hann jag äntligen ut på ett snabbt pass på morgonen, och även om jag nog var en smula sen ut, på plats runt 8-tiden, så hann jag med en stunds magisk morgontimme. Vad var då så magiskt? Jo, ljuset, dimman som sakta skingrades, sälen som nyfiket kikade upp och tittade på mig på väg till fiskeplatsen. Och aktiviteten. Jagande fisk i ytan när jag sakta gled in mot min tilltänkta fiskeplats. Både abborre och gädda att döma av de olika virvlarna. Förutsättningarna var svåra, rekordlågt vatten vilket gjorde att djupet i hela viken var max 50 cm. Übertjockt med gräs hela vägen upp till vattenytan, och lerigt vatten så jag inte ens såg chockfärgade beten ett par decimeter under vattenytan. Men jag plöjde mig mödosamt och sakta igenom det tjocka gräset med en weedlessriggad Pig Shad junior. Jag missade ett hugg av vad som kändes som en mindre fisk, jag missade ett till i samma kaliber. Sedan såg jag en virvel i ytan en bit bort, just inom kasthåll, och jag lobbade bort piggen strax bortanför. Ett par vevtag och så smack! Jag kände på en gång att det var en bättre fisk. De tunga djupa men långsamma bugningarna av mitt hårda spö röjde att detta inte var samma gamla snipa som favoriserat mina beten hittills i år. Efter en stunds drill, när jag tom hade hunnit plocka fram håven, kände jag det där bekanta och ack så förhatliga “klicket” som uppstår när kroken plötsligt flyttar sig i gäddkäften. Två pump till sedan var det plötsligt inget motstånd kvar i andra änden av linan… Alltid surt men en risk man får ta med enkelkrok. Nå ja, jag var på rätt plats vid rätt tillfälle, det kan jag ta med mig hem på pluskontot. Efter det hann solens strålar börja nå över trädtopparna och när de lyste upp det grunda lervattnet dog all aktivitet plötsligt ut och jag kände att jag var färdig i viken för den dagen. Nya tag, ha det gött alla gäddas! / Lasse

Comments

Comments are closed.