Sturehof Gäddfiskesällskap

SGS – Bara ett kast till!

Jakten på de dyra centimetrarna

Posted on | June 2, 2013 | Comments Off on Jakten på de dyra centimetrarna

Trex_6_45I lördags var jag med och tävlade i Söders Sportfiskes tävling “Trexgäddan”. Helt klart en av de roligare och skönare tävlingen och dessutom har den en liten krydda. Varje deltagare lägger in 1000 kr i potten, den som tar den längsta gäddan vinner potten. Brukar vara runt 80 deltagare med… Jag var gast i år och mönstrade på en Buster Magnum rattad av vänner

från Blidö. Vi hade en gameplan, men ganska snabbt tappade vi tron på den då den byggde på att fiskarna gått ut från lekområdena och ställt sig på strömmingsbranterna. Et par rapporter bara dagarna innan gjorde gällande att fisken fortfarande stod grunt, så vi ändrade strategi. Nära där vi låg finns en liten grund och lerig mar som aldrig gett ngt bra fiske, men som vi alla kände nog kunde vara värd ett försök. Väl inne i vilken visade den sig vara helt smetfull av lekande braxen. De vältrade sig i ytan överallt runt båten. Om det fins ett ställe en nylekt stor gädda vill vara på så är det där det kokar av braxen. Vi hann inte mer än börja kasta förrän jag får ett riktigt panghugg på min Svartzonker McRubber. Jäklar vad sköna sådana hugg är, när det bara exploderar i näven :) Fisken var med hela vägen in i håven, och det var en kanonfin välkonditionerad utlekt gädda. Tyvärr mätte den inte längre än 97 cm, så det blev igen Trex-mössa även om det var nära, bara tre ynka centimetrar ifrån… (Alla som tar en 100+ på trexen får en svart broderad trexmössa. Den som vinner får en röd. Man vill ha en röd…;) 6,45 kg vägde hon. Bara ett par kast efter har jag ett till gluffhugg på mitt gummibete, men inte alls samma stumma smäll utan något mer fjärdat. Attans, den hade klippt svansen bakom krokarna. Men Filip i båten passade på att dra sin jättejigg (Fluffer) rakt där jag hade haft hugget, och fisken högg igen och han lyckades nita den. Efter en snabb och hård drill, och en första håvning som jag tack och lov ställde in i sista sekund kroknade gäddan så pass att jag kunde håva den. 108 cm lång, Filles svarta mössa var i hamn! Men någon röd mössa vågade han inte riktigt hoppas på, under vårtrexen brukar det ligga över 110-115 cm. 7,1 kg vägde hans lite smalare fisk för övrigt.

Sedna hände det inte så mycket mer. Eftersom maren vi låg i var stor, och braxenstimmet snurrade runt hela tiden så låg vi kvar, vi tänkte att förr eller senare kliver det in huggvilliga gäddor igen. Vart skulle vi flytta oss förresten, vi låg ju mitt i buffén. Men trots att mycket idogt dängande heeeeela resten av dagen (båda våra fiskar tog vi inom en time från start) hände det inte så mkt mer. Jag tror vi lyckades pilla upp ett par snipor men inget mer att skriva hem om.

Väl i mål kom Fille tillbaka från kön till inrapporteringen med budskapet “Det fattades 10 cm för mig, och då var jag bara tvåa i kön…”. Det hade kommit upp mycket fin fisk, en 16 cm, två 118 och så något mer. Och så en heeeelt vild 130 cm! Tror den vägde runt 12,5 kg utlekt. Men 130 cm, det är helt galet långt, och att ta den på Trexen, som handlar om att fånga längsta gäddan, och ta hem 80 lax, det är bra jobbat! Det var tredje röda mössan för det teamet så nog vet dom vad de pysslar med.

Ja ja, kul som tusan var det, och vi kände att vi hade slagläge, vi låg rätt och hade chansen. Här är en liten skakig filmsnutt från starten där vi, Per Reif i sin nya Anytec 750 SP och Sundbybergs Sportfiske i en Wellcraft steker resten av startfältet. Inte speciellt viktigt men alltid skoj ;)

Här kan du se bilder på vår 108:a och den enorma vinnargäddan

 

Comments

Comments are closed.