Sturehof Gäddfiskesällskap

SGS – Bara ett kast till!

Fantastisk hösthelg i skärgården

Posted on | September 25, 2017 | Comments Off on Fantastisk hösthelg i skärgården

I helgen hade jag den enorma förmånen att få ställa upp i den 18:e upplagan av en riktigt skön fisketävling med Finnhamn som bas. Jag missade de första två eller tre åren, men det har ändå blivit en efterlängtad årlig tradition samma helg och med i stort sett samma gäng tokar. Det utlovade  finvädret uteblev tyvärr, men vad gjorde det när det nappade på ändå. Starten gick enligt tradition kl 17:00 på fredag på värdshusbryggan, och målgång var samma plats, samma tid, 24 timmar senare. Vi hann med ett par timmars kvällsfiske innan ljuset försvann, men vår idiotsäkra plan sprack, och vi fick bara med oss en enda usel godkänd gädda (minst 1 kg) i protokollet innan grillning och sovdags. Dagen efter var vi uppe innan solen och hittade direkt på en del riktigt bra gäddbanker. Det högg inte på varje stopp, men vi sprang på ett par riktigt heta fläckar. Vid ett tillfälle la jag och ena kompisen ut betena parallellt med ca 3 m mellanrum, och samtidigt hade han tre gäddor som var efter betet och jag hade en. Vi fick nog med oss 7-8 gäddor på den ankringen och tappade säkert lika många. Framåt 11-tiden hade vi 25 eller 26 godkända och kände oss stekheta. Men sedan stängde någon av gäddlampan tvärt. Vi gnuggade och nötte men fick nog inte en kontakt på flera timmar. Framåt eftermiddagen började vi hitta lite huggvillig fisk igen, men vi kände oss ganska modstulna. Förmiddagens segertåg hade förbytts i en genomklappning. Med 30 gäddor i protokollet och bara minuter kvar innan avblåsning chansade vi på ett sista stopp. Var sitt snabbt kast hann vi med på en karatedrift, och jag brände en fisk och kompisen nitade en. Jag kastade mig på håven och skrek “Jag håvar”. Sedan följde jag snabbt upp med ett “Jag håvar inte! På jättelänge!!”… Jag hade i en snabb och kattlik rörelse svept hela håvnätet (Stowmasters största muskiehåv) rakt ned i beteshinken. Den satt nu stumt fast i 40-talet trekrokar… Som tur var kunde kompis nr 2 handlanda en fin 2,3:a ungefär samtidigt som jag gav full pelle för att inte missa målgången (=diskning). Det visade sig, som så ofta förr, att denna sista gädda var av yttersta vikt. För vi vann sedermera hela tävlingen på våra 10,3 fiskar per person i båten, över tvåans 9,5 fiskar per person. Eftersom de var två och vi tre hade de bara behövt två fiskar till på hela dagen för att vinna. Ibland är marginalerna små.

Summa summarum var det en sjukt vacker och fin helg ute i skärgården. Det nappade på riktigt bra men som ofta på mängdtävlingar fiskade vi inte på storgäddhak. Våra största var mina två 2,9:or, och största fisken i hela tävlingen vägdes in på 3,5 kg. Bästa bete i vår båt var en ny liten lurig sked jag hade köpt dagen innan, med en lite tjockare kropp och en helvetes massa rasselkulor i. Den fiskade i åttor runt allt annat på förmiddagen, sedan tog Buster Jerk över lead på eftermiddagen, men jag lyckades ta flest fisk i båten trots att jag höll lite båt och kämpade bakom en enorm targabåge med framåtriktade kast. Så otroligt härligt det är detta intresse, en vackrare miljö att tillbringa en helg i kan jag knappast tänka mig. Ser redan fram emot nästa tur! Och hur funkar nya båten då? Jo stört bra tackar som frågar :) Har skrivit lite om min Marell 650 SC på min egen sida om du är road av fiskebåtsnörderi.

/ Lasse

Comments

Comments are closed.