Sturehof Gäddfiskesällskap

SGS – Bara ett kast till!

Tema C&R – Kroka av i vattnet

Posted on | September 22, 2016 | Comments Off on Tema C&R – Kroka av i vattnet

Härligt, Robert Wirdahl skickar också in en boll i diskussionen :) “Tjenare gubbar! Jag som tycker mig kunna fånga en och annan gädda då och då använder också en stor gäddhåv (Fox Ranges största). En stor anledning är dels korta ner drillningen och på så sätt säkra en eventuell drömfisk men också som Lasse skrev att i lugn och ro avlossa en handfull 3/0 krokar och kanske i bästa fall göra i ordning kamera, avkrokningsmatta osv. 
 
Jag anser det är skonsamt att så snabbt som möjligt landa fisken. Muskie fiskarna i USA har praktiserat denna teknik länge. Jag använder överdimensionerade prylar minst så att jag pressa in gäddan och håva asap, helst på första båtkontakten. 
 
Jag tror inte på grejen att “ta dem på lätta grejer” stå och drilla en arg sommargädda i en kvart för att sedan sitta med henne lika länge för att försäkra sig om att hon inte skall flyta upp 15m bort. Nej detta är inte min grej. När jag efter mina snabba håvningar återutsätter de gröna tjejerna så hinner de knappt nudda vattenytan innan de försvinner i en explosiv virvel. 
 
Jag försöker också att inte ta upp så många fiskar ovanför vattenytan. Jag försöker att kroka av de flesta gäddor i vattnet. Man behöver inte lyfta och fota varje gädda som man lyckas lura utan ta tag i tafsen och ta din gäddtång och försök att frigöra den gröne genom att bara nypa tag i kroken och på så sätt låta fiske gå på ett mycket skonsamt sätt. Men bara så klart om gäddan sitter så att detta är möjligt annars är ju handhavande ett ont måste.. 

 
En annan sak som jag tycker är viktig är en avkrokningsmatta. För mig som fiskar 90% ensam så är håv och avkrokningsmatta ovärdeligt då jag kan låta madamen återhämta sig i håven och sedan snabbt lyfta in henne i båten och ner på mattan, längd, vikt och ner i håven igen. Göra iordning kamera, upp med damen igen på mattan, foto och säg farväl. 
 
En sista sak är en vågsäck att lägga gäddan i vi eventuell vägning. Stora gäddor kan bryta ryggen och organen kan ta skada av att hänga lodrätt i vågkroken. Det funkar kanon med en Ikeakasse. 
Sen ett par riktigt långa tänger är ett måste. 
 
Simma lugnt, Robert Wirdahl”

Comments

Comments are closed.