Sturehof Gäddfiskesällskap

SGS – Bara ett kast till!

Svårt men roligt på isen

Posted on | March 13, 2016 | Comments Off on Svårt men roligt på isen

Lasse_3_85Efter sportlovet fick jag ett ryck att ta mig ut på isen för att försöka få mig en batalj med de stora innan isarna blir för dåliga, och innan båtarna kan komma i sjön. Jag begav mig uppåt Roslagen med 20 pigga mörtar i tryggt förvar. Jag var ganska osäker/orolig över isläget, men väl framme gav första provborrningen från bryggan ett bra besked – 20 cm stenhård kärnis. Jag kartade raskt över viken till min tilltänkta plats och började sätta ut mina sex spön. Redan när jag satte ned mört nr tre fällde det på mitt första spö. Spring och halk fram och snabbt mothugg, fast fisk. Först blev jag alldeles till mig av att fisken kändes riktigt tung att drilla hem. Sedan insåg jag att något var vaj… Linan hade slagit ett halvslag runt spötoppen, så att bara veva in en snorgärs hade känts tungt.. Men hur som helst, fisken landades och även om det inte var någon bjässe tyngde den digitalvågen till 3,85 kg. Det skulle visa sig bli dagens största fisk.

Jag fortsatte i alla fall att sätta ut spöna, och första timmen var det riktigt mycket aktivitet. Det fällde stup i kvarten, men satans så svårt det var att få fast dom! På hela dagen krokade och landade jag tre gäddor, och missade tio fäll. De missade fällen var verkliga hugg, inga blindfäll. Det konstiga var att de alla tog ut väldigt mycket lina i ganska snabb takt. Jag började undra om det var öringar i farten. Eller kanske gösar. För i nästan alla missade hugg kände jag fiskens tyngd i mothugget men sedan blev det bara tomt. Jag provade att byta tafsar, från enkel till dubbel trekrok, från små till stora krokar. Men de var helt enkelt kinkiga. Men det gjorde ingenting, jag hade en mycket skön dag på isen och för en gångs skull var det inte en massa blåst utan nästan vindstilla. Aktiviteten sjönk dramatiskt efter den inledande timmen, men det hände något litet mellan varven ändå. Och till min stora glädje var det mycket fina abborrar i farten, jag pimplade med en vertikalpirk mellan huggen för att få tiden att gå och landade fem sex fina matborrar, men de fick gå tillbaka denna gång.

Nu arkiverar jag ismetesgrejerna för i år och suktar efter båtsäsongen i stället. I vår ska de stora upp! Same procedure as last year ;)

BroddarBroddar – Inte så ungdomligt men ganska fräscht på blanka vårisar ;)

/ .lasse

Comments

Comments are closed.